• 03 759 39 03
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Solopetje in pevske skupine

Oddelek solopetja in pevske skupine

Ocena uporabnika: 4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

PETJE

voc solist orkČloveški glas je najstarejše, najlepše in najpopolnejše »glasbilo.«

Šolanje pevskega glasu obsega dolgo, postopno in zelo obsežno sistematsko delo. Ne merimo ga v mesecih temveč v letih. Pevčev glasovni aparat še ni narejen oziroma izdelan glasbeni inštrument, njegove naravne dispozicije za pevsko kariero se ne smejo forsirati, temveč racionalno izkoristiti tako, da bi dosegli kar najboljše funkcioniranje mehanizma glasovnega aparata.
V umetnost petja vstopamo brez naglice, s sistematičnim delom, ki je prilagojen učenčevim fizičnim, psihičnim in glasbenim zmožnostim ter pevskemu talentu.

Poučevanje petja temelji na:

  • Spoznavanju vokalnega organa;
  • Razvijanju glasovnega obsega, jasne vokalizacije in artikulacije;
  • Razvijanju pravilnega nastavka, zastavka, fraziranja, legata in stacata petja;
  • Spoznavanju tehničnih in muzikalnih prvin;
  • Povečevanju dinamične in intonančne natančnosti ter dikcije.

Pri petju si učenci krepijo fizično in psihično kondicijo, pevski in glasbeni talent, marljivost, samozavedanje in vztrajnost. S pomočjo avdio tehnike spoznavajo in analizirajo glasovni napredek, ki jim omogoča hitrejše prepoznavanje glasovnih napak in napredovanje v vokalni tehniki. Z raznoliko pevsko literaturo in postopnim, sistematičnim delom, si učenci razvijajo lasten pevski izraz in glasbeni okus.

Učenci petja redno nastopajo na šolskih nastopih Glasbene šole Slov. Konjice, kot tudi na prireditvah v občinah Slov. Konjice, Zreče in Vitanje ter izven njih. Sodelujejo z Mladinskim pihalnim orkestrom, godalnim in harmonikarskim orkestrom Glasbene šole Slov. Konjice. Svoje pevsko znanje uspešno dokazujejo na pevskih tekmovanjih ter pevskih festivalih doma in v tujini.

Predstavitev predmeta:

 

 


© 2024 Glasbena šola Slovenske Konjice. Vse pravice so pridržane. Izdelal: Maksima Web art